woensdag 26 januari 2011

Boerenwormkruid


Familie: Composietenfamilie (Compositae of Asteraceae)

In verschillende talen: Tanacetum vulgare, synoniem: Chrysanthemum vulgare (Lat), Tanaisie commune (Fra), Tansy, Common tansy (Eng), Rainfarn (Dui)

Andere namen:
Reinvaren, Wormkruid en Wormzaad

Oorsprong:
In het grootste deel van Europa en het noordelijke deel van Azië komt boerenwormkruid van nature voor.

Betekenis:
Tanacetum is vermoedelijk afgeleid van het Oudgriekse woord 'athanasia' dat 'onsterfelijk' betekent. Het heeft deze naam waarschijnlijk te danken aan het feit dat de bloemen niet makkelijk verwelken en lang hun gele kleur behouden, maar het kan ook duiden op een soort levensdrank die ervan gemaakt werd. Ook werd Boerenwormkruid gebruikt voor het conserveren van lichamen. 'Vulgare' betekent 'algemeen voorkomend'.

Culinair:
In kleine hoeveelheden wordt boerenwormkruid vermengd in groenkoeken of ovenkoeken en gebruikt om de smaak van eieren te verbeteren.

Medisch:
In de plant komt het giftige thujon voor dat wormafdrijvend, vooral van spoel- en lintwormen, is. Ook was het kruid veelvuldig in gebruik om een abortus op te wekken. Hoge doses veroorzaken duizeligheid, krampen, buikpijn en kunnen dodelijk zijn.

Gebruik bij uitblijven van de menstruatie, of bij een pijnlijke menstruatie.

Verder mag dit middel absoluut niet langdurig gebruikt worden of in een hoge dosering en voor kinderen is het absoluut niet geschikt!

Groei:
De plant kan 80-150 cm lang worden. De hoofdbloei valt in de periode juni tot en met augustus en de nabloei kan tot aan de herfst aanhouden.

Oogsten:
Pluk de bloemen in juni tot september, drogen in de schaduw, niet boven de 35 graden. Ook het zaad wordt gebruikt. Ook alle bovengrondse delen kunnen gebruikt worden.

Bijzonderheden:
Het lijkt op Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris subsp. vulgaris), maar heeft in tegenstelling tot deze plant geen gele stralenkrans van straalbloempjes.

Mieren houden niet van Boerenwormkruid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten